Tlupt - Molenstede naar Averbode


De groep was groot en de afstand naar het startpunt even zo groot maar de wandeling was het zeker waard. We liepen aan bij de "Goede Lieden" in Molenstede, over het Zwart Water door de Merode bossen en velden naar het Vossenhol voor de koffie, thee en sjokomelk van de baas zelf. Naar de abdij via de "lekstraat" zoals Johan, onze plaatselijk gids, vertelde. De abdij die nog levendig aandoet met orgelspelende norbertijnen en een grote drukkerij (elders gehuisvest). Hier werd ook bier gebrouwen en kindertijdschriften en schoolboeken uitgegeven. Via de lokale lourdesgrot en de petanquebaan langs het "hollandse" huis liepen we langs velden en wegen terug naar Molenstede. De "luckpot" (dat is zeker geen diesters Chris) smaakte heerlijk en er was genoeg voor iedereen. Een mooie dag met muziek en dans om af te sluiten en een terugreis  met als bijzonderheid "de 100 graad voeten" van Gundel. 


Toon de route in Grote kaart of download de track.

De abdij van Averbode

Eggebertus van Rolingen, een kasteelheer van het huidige Rullingen was getuige bij de stichting van de Abdij in 1134. In de beginjaren overleefde de kloostergemeenschap, die oorspronkelijk uit mannen en vrouwen bestond, door landbouw waarbij de Norbertijnen hulp kregen van lekenbroeders.
OrgelDe Fransen schaften in 1796 bijna alle kloosters en abdijen af; de abdij werd verkocht en het klooster afgebroken. Het monumentale pijporgel van Guillaume Robustelly uit 1772 werd gekocht door de Sint-Lambertuskerk te Helmond (Nederland), waar het nog steeds te bewonderen en te beluisteren valt. In 1802 verwierven de Norbertijnen de abdij opnieuw en na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd het kloosterleven in Averbode hervat. In 1803 werd de parochie Averbode oficeel opgericht, één van de medebroeders werd priester. In 1858 werd het op dat moment grootste romantische kerkorgel van België in de abdij in gebruik genomen, gebouwd door Hippolyte Loret. Dit orgel is momenteel onbespeelbaar. Een kleiner tweede orgel, gemaakt door Bernard Pels (junior), verscheen in 1979. De orgelbouwer Verschueren bouwde in 2001-2002 een nieuw derde orgel voor de abdijkerk.

Uit Wikipedia.

De topografie van het omgevende gebied wordt gekenmerkt door getuigenheuvels en Diestia anruggen die door de Diestiaanzee werden gevormd, doorsneden met een aantal kleinere beken (Zwart water, Limietloop, Gerhagenloop) die allen in zuidoostelijke richting lopen. De beken vloeien lange tijd parallel met de vallei van de Demer. Molenstede is gelegen in de vallei van het Zwart water, tussen de akkers het Molenveld en de heuvelrug gevormd door de Kalenberg, Blaasberg, Grasbos en Eikelenberg. De noordelijke helling van deze heuvelrug vormt een cuestarug. Het cuestafront wordt gevormd door een zeer steile zone tot 40 meter hoog die uitkijkt boven de brede, vlakke Demervallei (de Molenstedebroek).

Ze zaten jarenlang achter slot en grendel, maar sinds het Vlaams Gewest de Merodebossen in 2004 kocht van de adelijke familie de Merode, werd het domein opengesteld voor het grote publiek. Sindsdien werd er onafgebroken gewerkt om de bossen in te richten als een toeristische parel voor recreatie.

De streek heeft tal van mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, joggers, natuurliefhebbers en al wie op de een of de andere manier 'op adem wil komen'. Verrassende wandelpaden, rustige fietsroutes, mooie dorpjes, een heel eigen cultuur met twee prachtige abdijen, een literair verleden met Ernest Claes en Willem Elsschot, culinaire hoogstandjes die heel streekgebonden zijn, …