U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2008 » De GroteSlink in Oploo

Start op zondag 19 okt om 10:30 op de parkeerplaats van Brabants Landschap

Hoe kom je daar:

Vanuit Elsendorp op 3.7km, of vanuit Elsendorp 350m na de afslag van de Bronlaak, aan de rechterzijde van de N272. Bij begin van dit grindweggetje staat een straatnaambordje Gemertseweg 32-38-40-42-44-54.
Het parkeerterrein van het Brabants Landschap is gelegen aan het einde van een grindweggetje. Dit grindweggetje vindt u aan de weg N272 tussen de plaatsen St. Anthonis en Elsendorp. Het grindweggetje ligt vanuit St Anthonius op 6km aan de linkerzijde van de N272.( zie ook de google routekaart )

De groote Slink, een levend schilderij van 100 jaar!

vanaf 1903 kochten de broeders Adam en Jan-Berend Roelvink, Twentse bankiers, 1050 hectare heidegrond van de gemeenten Oploo, Bakel, Gemert en andere. De groote Slink van Adam Roelvink werd tussen 1910 en 1917 aangelegd door diens vriend Leonard Springer volgens de Engelse Landschapsstijl. In het centrum verrees een villa, toen Groote Slink nu bronlaak geheten. Een nabij gelegen ven werd gegraven tot de meanderende slinkvijver. Natuurlijke glooiingen in het terrein werden benut als dalflanken, met speels verlopende paden. De twee lanen vanuit de villa, de Long Walk en de Düsseldorferallee, zijn echter kaarsrecht. De laatste is in vorm en afmetingen een kopie van de Köningsallee in Düsseldorf. Bij de ontginning van de heide werden markante vliegdennen en eiken gespaard. De grote Slink is net zozeer een cultuur- als een natuurmonument, een levend schilderij met kenmerken van de Jugendstil. Na uitbaggeren en het verwijderen van bomen en struiken op de oevers, werd de Slinkvijver weer geschikt voor de vinpootsalamander en werden de historische zichtlijnen vanuit Bronlaak hersteld. Een IJskelder en Theekoepel kregen in 2000 de status van rijksmonument.

De wandeling

Hier komen de eerste fotos van een bijzondere wandeling op een bijzonder landgoed op een bijzonder mooie dag. De route liep aanvankelijk langs velden en kanalen. Het was paddestoelentijd en daar hadden we wat mee, vooral Josephine werd er lyrisch van. Het gemengde bos van Bert was inderdaad heel gevarieerd en de bladeren hingen en lagen er in alle kleuren bij. Bij het ven straalde de boerenromantiek er van af, zeker met die naturel uitziende dikbillekes in rood - wit - blauw. Het fluitconcert van Bernadette maakte het helemaal bijzonder, samen met de smaak van de lekker Cote ‘d Or van Chris. De boerenkool op de achtergrond werd eensklaps een frisgroen veldboeketje met de geur van verse hemaworst. De realiteit drong pas weer tot ons door bij de unox-goulasch-soep-vandedag in de nabijgelegen horeca-tent de keizersberg.


Toon de route in Grote kaart of download de track.