U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2006 » Molenbeersel (B)

Langs de Abeek, door het Urlobroek en het Grootbroek

Vlak over de grens met België, nabij Kinrooi, vinden we in het stroomdal van de Abeek gelegen Urlobroek en Grootbroek, twee bijzonder mooie, naast elkaar gelegen natuurgebieden. Het laaggelegen terrein wordt doorsneden door de Abeek; de belendende eikenlanen voeren u door een landschap waarin bossen, graslanden en akkers elkaar afwisselen.
De eik, zomereik wel te verstaan, die u op deze route prominent tegenkomt, houdt van een kleiige ondergrond, kan dan 800 jaar oud worden, een doorsnede van 3 meter en een hoogte van 35 meter bereiken.
De stevige stam, de dikke, knoestige takken en de weelderige kroon vormen een majestueuse verschijning. De zomereik kan een hoge leeftijd bereiken, doordat zijn schors veel looizuur bevat, waarmee verrotting wordt tegengegaan.
Misschien ligt de route voor u wat ver weg maar de weidsheid en de rust die deze route kenmerken, vergoeden veel.!

groep-kinrooi.jpg

PS: wij hebben de route een beetje ingekort omdat 21 km toch wel erg ver is.

Beginpunt

8 km ten zuiden van Weert richting Stamproy en daarna de grens richting Kinrooi tot in Molenbeersel.
Rechtsaf tegenover de kerk de Oudekerkstraat in. RD Grootbroekstraat. Na 2800 m het bos in. 400 m hierna een brug naar links over en meteen rechts parkeren.

Horeca

Gündel had besloten om jarig te zijn en tijdens de tussenstops deelde ze lekkere zoete baklava's uit. Daar lust ik er wel 2 van. Bij de molen werd het pas echt gezellig. Bert klom in een boom om even te rusten en Pita nam een reuzenhap uit een appel en tot slot werd het feestje afgesloten in het nabij gelegen Molenbeersel. Gündel trakteerde ons op koffie, icetea, geuze en zelf nam ze een Grimbergen omdat ze van bruin bier houdt. Zoals op onderstaande fotos te zien is zit de lol er al goed in voor de het komende weekend in Ambleteuse.

 

PS: het verhaal is wellicht nog niet compleet,
maar de fotos doen de rest.

boompje-trekken.jpg

Vooruit meiskes nie opgeve...
maar wel de goeie kant opduwe...

kudde.jpg

't is toch schon war en nie wijd weg ok nie,
die allochtone koei van 't stramprooier broek.

Klik hier voor een vergroting
Bert is zwaar beschermd tegen de muggen
Klik hier voor een vergroting
grenspaal nr 160 uit 1843