U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2006 » Milsbeek - Groesbeek

2006-start-milsbeek.jpg

Het was een mooie dag in september. Nog warm en lichtjes bewolkt. Gundel en Marijke hadden zich flink ingewerkt in de route. Het begon allemaal op de parkeerplaats bij eethuis Diepen.

Ik wist wel dat we voor een stuwwal stonden maar hoe die ontstaan was, dat had Gundel mooi uitgelegd. Ze had ook de bijbehorende tekeningen uit haar vorig leven meegenomen om het aanschouwelijk te maken.

Hup daar gingen we dan de Sint Jansberg op.

Een mooie wandeling door het bos en langs de weilanden met prachtige vergezichten.

Ook bijzonder was het rondje over de Mookerheide. Van hieraf zag je de maas en de torenspits van Cuijk. Er lagen ook veel drollen. Volgens Freddy misschien wel van hele grote schapen, maar het konden ook fossielen zijn volgens ingewijden.

Voor de geschiedenisliefhebbers: bezoek hier de 'Slag op de Mookerheide' . De slag op 14 april 1574 geldt in de vaderlandse geschiedschrijving als een gevoelige nederlaag ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).

Als klap op de vuurpijl vonden we nog een toverachtig terras "Merlijn" ( Het Zwijnstein van Grafwegen), vlak over de grens met de oosterburen. Een bijzondere plek met bijzonder bier ook nog eens een keer.

De laatste kilometers door het Reichswald waren voor mij dan ook zwaarder dan al de vorige. Mooi gedaan van ons en zeker een pluimpje voor onze begeleidsters die ons van het ene land naar het andere hebben geloodst en daarna feilloos de auto wisten terug te vinden.

De Sint-Jansberg is een landgoed met beboste hellingen, akkers en weilanden. De landbouwgronden worden doorsneden door ’holle’ wegen. Het bosgedeelte bestaat uit fraaie oude loofbossen en naaldbos. Op dit moment laten de wilgenkatjes zich weer zien en begint de larix groen te kleuren.

Bronbeekjes
Dit landgoed op de Nijmeegse stuwwal staat bekend om de vele bronbeekjes. Vanaf enkele hoge punten heeft u een prachtig uitzicht op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden. In het voorjaar vindt u in het loofbos een tapijt van bosanemoon en speenkruid.

Dierenweelde
De Sint-Jansberg is onder andere het leefgebied van de das. In het moerasgebied de Geuldert komt de ijsvogel voor. Verder leven in dit deel van Limburg verschillende roofvogels, zoals de havik, buizerd en de torenvalk. Ook alle spechtensoorten, het goudhaantje en zelfs het vuurgoudhaantje kunt u hier aantreffen.