U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2006 » Mariahout in de winter

Rondje Mariahout op een zonnige dag in de winter

mariahout-2.jpgHet is 17 december en de echte kou moet nog komen. Het zonnetje schijnt terwijl de wind toch al venijnig in je oren blaast. Het zal een mooie dag worden, onze laatste wandeling van 2006.De route voert over zandpaden en wegen waarover vroeger de pioniers van Mariahout naar de gemeenschappelijke heide reden voor het bewerken en ontginnen van de veengronden. Bezienswaardigheden zijn onder meer het Torre-ven met typische heidevegetatie en een bijzondere, in 1992 aangeplante eik, die er maar slecht uitzag.
Deze was indertijd geplant door gedeputeerde Welschen en was waarschijnlijk niet bestand tegen het toen heersende politieke klimaat.
Misschien helpt het om te gaan bidden in de bekende Lourdesgrot en de Onze Lieve Vrouwe van Lourdeskerk in Mariahout.

Volgens de wandelgids voert de route door een landschap met populieren. Deze zie je inderdaad op afstand en heel soms van dichtbij. Met een lekker winterzonnetje viel de koude westenwind wel mee. Gelukkig vinden we een ergens een stuk weggewaaid piepschuim om onze koude bipsen op uit te stallen voor het lunchpakketje.

mariahout-1.jpg
Ook zijn we zeer onder de indruk van de plaatselijke boerenzonen die op de crossmotor ons pad komen omploegen. Tesamen met de af en toe indringende platte-landslucht worden we weer duidelijk herinnerd aan de voor- en nadelen van onze beschaving.

Maar aangezien we zelf ook al de nodige autokilometers hadden afgelegd om al dat schoons te bewonderen zullen we dat maar tegen mekaar wegstrepen. Al met al een mooie wandeling door natte blubber en mooie zandpaden in een 12 km boogje om Mariahout heen.

mariahout-6.jpgDe koffie en chocomel in café vijfeycken is heerlijk. Maar een "houdoe" van de voormalige veenkolonisten kan er bij het afscheid niet meer vanaf. Wandelaars en bedevaarders blijven blijkbaar toch "vreemden" in deze mooie streken en de vurige wens van Ferry om het inwendige van de kerk te laten zien blijft ook al onbeantwoord. Mijnheer pastoor is in geen velden of wegen te bekennen in dit mekka van (goed)gelovigheid.

Tot ooit Mariahout!

Wandeling 17 uit Wandelen in Oost Brabant (Stap voor stap, Nijmegen)