U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2007 » Reindersmeer in Well

Rond het Reindersmeer


reindersmeer2.jpg
Van 1963 tot 2001 zijn in de gemeente Bergen miljoenen tonnen zand en grind afgegraven. Hierdoor ontstonden in de zestiger en zeventiger jaren het Leukermeer en dagstrand Seurenheide. In 1971 werd gestart met de afgraving van de Bergerheide. Hier ontstond het Reindersmeer. Het Reindersmeer is via een sluis verbonden met het Leukermeer. Mede onder invloed van milieubewegingen, werd besloten het grootste gedeelte van de Bergerheide niet af te graven. Ter compensatie van de verloren natuurwaarden is het Reindersmeer op een natuurvriendelijke manier ingericht.

Natuurlijke schakel
reindersmeer3.jpgHet Reindersmeer is een natuurgebied in ontwikkeling. Het vormt een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en De Hamert in Wellerlooi. Het meer is 130 ha. groot. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. De omgeving bestat uit bossen met groete stuifzandgebieden, heidevelden en diverse vennen. De bijzondere stuifduinen in het landschap kunt u duidelijk herkennen, deze zijn kenmerkend voor nationaal park De Maasduinen.

 

 

Gundel zingt
gundel-zingt.jpgNa de wandeling stond het zwijntje met de fazant en de neergelegde haas naast de zuurkool en de stoofpeertjes te dampen bij Riek (voor de vegetariërs werd ook goed gezorgd). Met een wijntje bij kaarslicht werd de sfeer nog vrolijker. Bert en Wies trakteerden ons op een liefdeslied recht uit het hart. Josephine en Gundel brachten boeiende gezangen ten gehore, afgewisseld met ouwe toppers van Riek.

Klik op de foto voor een impressie van deze avond.