U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2007 » Geldermalsen - linge

Langs de Linge: Geldermalsen - Beesd en terug

Een verslag ter plaatse - Onze route begon bij NS-station Geldermalsen. Ik heb ze ingetekend op het bijgevoegd kaartje van Google. Het beginpunt is het groene prikkertje op de kaart.


Toon de route in Grote kaart of download de track.

linge1.jpg

We liepen over de voetgangersbrug het spoor over naar de Deilse weg, de dijk op. Deze weg ging over in Het Oosteneind. Later werdt dit de Deilse dijk. Aan onze linkerhand lag nu de dorpskern van Deil. De weg maakte een scherpe bocht naar links en ging over in de Krooiweg. Wij verlieten hier de rivier en op het eind hiervan naar rechts de Koningsweg op. Tijdens onze tocht kon je hier een lekker drankje en een caakje nuttigen. De plaatselijke jeugd had de zondagsrust genegeerd en een klein horeca-standje ingericht. Aangezien het die dag behoorlijk warm was kwam dit als een geschenk uit de hemel.

linge2.jpg

We liepen verder tot aan de bekende Appeldijk. Hier kan het op mooie dagen in de bloesemtijd behoorlijk druk zijn, wat dus ook het geval was. Aan onze rechterhand lag een prachtige windmolen langs de rivier. We sloegen achter de molen rechtsaf de dijk op. Wij klommen over de schutting en wandelden verder tussen de schapen tot we aan de Kampsedijk kwamen. Het was hier weer rustig. We waren plots in het centrum van het plaatsje Enspijk. In de zomer kun je hier het voetveer nemen naar de overkant als je sneller thuis wil zijn. We liepen de Kampsedijk over, het dorp uit tot aan de snelweg en dan naar rechts over het voet/fiets brug de Linge over. Wat een herrie kan zo'n snelweg maken.

Nu naar rechts over de Marienwaerdt Notendijk en deze weg volgen langs de Linge. Op een gegeven moment verlieten we deze weg aan de rechterzijde wanneer deze overging naar de Mariewaerdt 2de Dreef. Dit voetpad liep langs de uiterwaarden van de rivier tot deze weer samenkwam met de Marienwaerdt Kloostersteeg.

linge3.jpg

Hier is het ontzettend druk op hoogtijdagen. Als je het geduld hebt om in de rij te staan is de beloning een lekker ijsje. Het was in de appelbloesemtijd en dus vreselijk druk. Iedereen, fietsers, auto's, brommers en wij dus moesten over dezelfde dijk richting Geldermalsen.

Hier ging de Marienwaerdt Appeldijk naar rechts. We liepen vlak langs de Linge en beleefden een mooi uitzicht. We verlieten opnieuw de rivier na honderd meter naar rechts over de Lingedijk. Het gemotoriseerde verkeer waren we kwijt. We volgden deze dijk totdat deze weer samenkwam met de Middelweg.

Na enige tijd passerden we het spoor. Vlak hierna namen we het voetpad naar rechts tot we weer voor het station waren. Een mooie route mag je wel zeggen.

Deze route is mooi en duidelijk beschreven door Stefan Horn.

Martin Bril: Langs de Linge