U bent hier  » Download routes » Rondom Oss » Bierwandeling Oijen

OIJEN - Het échte geheim gaat-ie natuurlijk niet verklappen. Maar, zo verzekert PietKees Roeland (50), de ambachtelijke en natuurlijke bereiding van 'zijn' bier zorgt voor een veel betere smaak dan die van het gerstenat van 'grootmachten' als Heineken, Amstel of Grolsch.


Toon de route in Grote kaart of download de track.

{ANWB-ROUTE POSTCODE NR:5394LA 61}

Want er komt in zijn Oijense Speciaalbierbrouwerij geen conserveermiddel of kleurstof aan te pas. "Dat is ook de reden waarom je wél volop kunt genieten van mijn bier, maar de hoofdpijn daarna uitblijft. Da's een groot voordeel", meent Roeland. Deze natuurzuivere brouwmanier, de eigen smaakjes en het 'volmout' bier zijn de kenmerken van zijn productie. Water, gist, kruiden, hop en mout is alles wat de drankkenner in de ijzeren ketels giet. Samen met vrouw Carlette (49) runt Roeland al exact tien jaar de brouwerij, liggend aan de Oijense Bovendijk. Het idyllische polderuitzicht, met aan de skyline de kerktoren van het nabijgelegen Macharen, maakt deze plek uniek. De voormalige koeienstal doet alweer een decennium lang dienst als brouwerij, proefruimte en feestlocatie. Het 'bruin café-gehalte' is hoog en dat is ook precies de sfeer die de eigenaren willen creëren.

brouwer-oijen.jpgEn dan te bedenken dat de twee oorspronkelijk het idee hebben om in Oss iets dergelijks op te zetten. Wanneer dat niet lukt, door wat tegenwerking van de gemeente, trekt de pal aan de Maas liggende boerderij de aandacht. Een schot in de roos, zo blijkt. Zeker nu de toeristische aantrekkingskracht van dat gebied steeds groter wordt. "Daarom zijn we vanaf komend Paasweekend ook op zaterdag en zondag open. Voor fietsers, bijvoorbeeld. Het is geweldig om te zien dat er steeds meer recreatievoorzieningen in deze buurt komen" , vertelt de 'vrouw des huizes'. De van oorsprong Osse zorgt meestal voor de ontvangst van de gasten, terwijl haar man zich stort op het brouwen. En nee, dat is geen 'uit de hand gelopen hobby'. "Dat zou wel mooier klinken, ik weet 't. Maar dit is mijn vak, hiervoor heb ik geleerd. Officieel ben ik dan ook een dranktechnoloog." PietKees merkt dat de door hem gegeven biercursussen, waarbij het proeven een belangrijke plek inneemt, steeds populairder worden. En zeker in de zomermaanden is de Speciaalbierbrouwerij een uitgelezen pauzeplek voor fietsers en wandelaars. Daar tegenover staat dat het keihard werken is, zeven dagen in de week. Vakantie heeft het echtpaar zelden. Maar, zo klinkt het in koor, dat hebben ze er graag voor over. "Als je 't niet leuk vindt, moet je er meteen mee stoppen", menen ze. Zo'n 28 soorten gerstenat heeft de Oijense brouwerij in haar assortiment. Klinkende namen als 'De Poort van Megen', 'D'n Osse Frater' en 'Speltbier Ravenstein' doen het goed in de lokale slijterijen. Een economisch aantrekkelijke vondst, waar Roeland pas na enkele jaren opkwam. " M'n eerste bier is naar mij vernoemd en heet het 'PK'tje'. Erg leuk, dachten wij, maar het verkocht niet goed. Daarom geven we bier tegenwoordig een 'emotionele waarde' mee, en dat slaat aan bij de consument." Ook de zo genaamde 'Kaboem', met een alcoholpromillage van maar liefst tien procent, verkoopt goed. De Speciaalbierbrouwerij heeft afnemers over heel het land en zelfs uit Denemarken komen aanvragen binnen. Het gaat ze dus voor de wind. Het stel geeft aan op de locatie aan de Bovendijk helemaal klaar te zijn. Toch zitten ze absoluut niet stil en dromen zijn er nog genoeg. "We zijn nu aan het kijken of we ergens een soort eetcafé op kunnen zetten. Dat moet dezelfde sfeer uitademen als hier. Het is lastig om een geschikt pand te vinden, maar ik hoop dat we daar dit jaar in slagen."