U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2008 » Boerenverdriet wandeling

De Boerenverdrietwandeling is een onderdeel van het Oostwaardpad, wat loopt aan de rand van het Biesbosch. De uitvalsbasis is het dorpje Hank.

Op zondag 14 sept 2008 scheen de zon over de biesbosch. Het landschap was door de boer getekend en door de natuur wat bijgewerkt. Aanvankelijk veel asfalt, maar gaandeweg ook akkerrandjes en een stukje Griend. Halverwege trokken we onszelf met de hakken over de sloot met de hulp van enkele tieners uit de buurt. Een mooie dag die eindigde op de kermis in Hank.

Een wandelkaart van het Oostwaardpad is te vinden op de website: www.anv-altenabiesbosch.nl.

“We volgen het rondje Boerenverdriet (15 km), waarbij we zo’n drie kilometer het asfalt proeven van de Buitendijk tussen Nieuwendijk en Hank. Gelukkig is er weinig verkeer en we passeren een paar versnaperpunten: een geitenboerderij met een klein winkeltje en een uitspanning in Hank. Daarna is alles weer groen, groen, groen en soms een knollenland.”

Bekijk de prachtige foto′s op de site van van Joop vd Perk.

Ja, je leert wat als je in de Brabantse Biesbosch gaat wandelen. Her en der langs het Oostwaardpad staat informatie over gewassen op bordjes vermeld. Zoals over cichorei, een andijvie-achtige plant met hemelsblauwe bloemen, die dienst doet als vervanging van suiker (zoetjes), maar die via zijn wortels ook witlof oplevert en surrogaatkoffie. Ook over granen lezen we in de polders van de Biesbosch, zoals gerst (wordt gebruikt bij het brouwen van bier), rogge (voor de bereiding van het onvolprezen roggebrood), haver (geschikt voor paarden die het verdienen) en tarwe (tegenwoordig minder geschikt om er brood van te bakken, maar wel goed voor koek en veevoer). Alleen brinta wordt niet vermeld, maar dat is dan ook geen graansoort maar een tarweproduct.


Toon de route in Grote kaart of download de track.