U bent hier  » Wandelen met Tlupt » 2004 » Wijchen - Ravenstein

Wijchen naar Ravenstein via de spoorbrug

De spoorbrug is afgesloten voor wandelaars. Er zit dus niets anders op dan met oordopjes in over de oostelijk gelegen autobrug te lopen. Aan beide zijden zijn er trapjes voor voetgangers. 

molen_hernen.jpgDeze mooie wandeling loopt zowat onder en tussen een snelwegknooppunt door. Dit is echter nauwelijks merkbaar. Het laatste stuk van Hernen naar de spoorwegbrug bij Ravenstein was moeilijk te vinden. Vragen naar de kortste fietsroute helpt wel. Wij lieten Batenburg links(rechts) liggen en dronken een trappist bij de Keurvorst in Ravenstein...

Het dorpje Leur vormt het beginpunt van een gebied, dat nogal afwijkt van wat het Land van Maas en Waal overwegend biedt: weilanden, boomgaarden en akkers, vaak geflankeerd door rijen populieren. Maar tussen Leur en Hernen loop je voornamelijk door bossen, eerst loofhout, dan - in het Hernensche Bosch tussen dennen en sparren.

grootoorvleermuis.jpg

Er leven veel grootoorvleermuizen in de Hernense molen

Een aantrekkelijk gebied om te wonen in een tijd toen overstromingen vaker voorkwamen dan tegenwoordig. Vandaar ook dat het kasteel van Hernen - uit dezelfde tijd als dat kerkje in Leur - nog net op de zandrug ligt. Een echt kasteel trouwens, daar in Hernen. Niet zo"n chique landhuis voor landjonkers met pruiken, nee één waar werkelijk om gevochten werd met echte schietgaten.Voorbij Hernen is het ruim twee kilometer lang saai op onze tocht. Geen paden maar rechte geasfalteerde wegen in weidegebied.Aan een hek op de dijk langs de Maas hangt een spandoek met "Den Haag, we zijn het zat". Maar of het hier om aanhangers van de dijkverzwaring gaat, dan wel om beschermers van milieu en landschap? Er was niemand op straat om op die vraag te antwoorden.

Verder daarom. Langs de Maas. Eerst nog over een pad. Dat houdt al gauw op. Toch lopen we door, een paar keer moet een prikkeldraadversperring worden genomen. Nergens staat echter "verboden toegang"; het prikkeldraad is niet tegen de wandelaar gericht maar dient eerder om de al te vrijpostige omgang tussen stieren en koeien te belemmeren.We naderen het spectaculaire slot van de wandeling: een voetpad op de spoorbrug over de Maas. Halverwege dendert de intercity Zwolle-Roosendaal langs op twee meter afstand. Toch is het zo veilig als wat. Tussen voetpad en rails en ook aan de buitenkant van de brug zitten zeer stevige hekken.

Het pad voert naar Ravenstein. Ook weer zo"n oud vestingstadje. We waren er nooit eerder geweest maar dat is vergeeflijk. Per slot van rekening valt Ravenstein pas sinds 1815 onder Nederland. Daarvoor heerste er de keurvorst van de Palts.

Wijchen-Ravenstein is géén NS-wandeling maar heeft wel het voordeel, dat de route van station naar station gaat. In Ravenstein stopt één keer per uur de stoptrein Nijmegen-Den Bosch. De 19 kilometer lange route is niet gemarkeerd. Een duidelijke beschrijving is echter te vinden in: "17 dagwandelingen in het Gelders Rivierengebied" door Joost Dijkerman, een uitgave van Op Lemen Voeten, Amsterdam.